به نام خدا

به منظور آماده‌­سازی نوجوانان و جوانان استان اصفهان برای تحقق اهداف فرهنگی آموزشی و با عنایت به لزوم ارتقاء کیفیت آموزش ریاضی و بهبود روش­‌ها و انجام  پژوهش‌­های علمی کاربردی جهت ارتقاء دانش ریاضی و استفاده بهینه از توانمندی‌­های جوانان و مهیا نمودن زمینه گفتگوی فرهنگ‌‌ها، شهرداری اصفهان آمادگی خود را برای اجرای طرح ایجاد خانه ریاضیات به مناسبت سال جهانی ریاضیات (2000 میلادی) در اصفهان اعلام داشت. پیرو توافقنامه دبیر ستاد سال جهانی ریاضیات و شهرداری اصفهان، خانه ریاضیات به عنوان واحدی غیردولتی زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تشکیل شد.

خانه ریاضیات اصفهان، نخستین خانه ریاضیات ایران و جهان است که به دنبال تشکیل ستاد ملی سال جهانی ریاضیات و با کمک شهرداری اصفهان در این شهر علم‌دوست و تاریخی و با همت عده‌ای علاقه‌مند به علوم ریاضی، آموزش و جوانان در سال 1377 آغاز به کار نموده است.

تجربه بیش از 20 سال جلسات بعدازظهرهای دوشنبه معلمان ریاضی اصفهان و تشکیل مرکز بررسی ریاضیات دبیرستانی از سال 1358 که در آن­ها دیوارهای جدایی بین معلمان مقاطع مختلف تحصیلی شکسته شد و این رویداد منشاءخدمات زیادی به جامعه علمی کشور شد، گروهی از معلمان واساتید ریاضی را بر آن داشت تا یک مؤسسه غیردولتی برای ارتقاء دانش ریاضی تشکیل دهند.

اگرچه ایجاد مرکز تحقیقات معلمان اصفهان به عنوان الگویی برای تشکیل پژوهشگاه­‌های معلم در سراسر کشور، برگزاری مسابقات ریاضی که منجر به اجرای المپیاد ریاضی ایران و به دنبال آن المپیادهای دیگر علمی و حضور موفق جوانان ایرانی در عرصه‌­های بین­‌المللی گردید، انجام مطالعه افت ریاضی که منجر به انتشار نشریات متعدد توصیفی در زمینه علوم ریاضی شد و بسیاری دیگر از ابزارهای توسعه دانش ریاضی را همراه داشت و نیز الگو­سازی جهت تشکیل انجمن علمی آموزشی معلمان برخی از نتایج این جلسات است، ولی از همه مهمتر هم­فکری و همکاری مشترک معلمان و توسعه تحقیقات گروهی بین این عزیزان و برگزاری نخستین کنفرانس آموزش ریاضی در ایران را در سال 1375 به دنبال داشت.

از سوی دیگر کمیسیون بین­‌المللی آموزش ریاضی(ICMI) و اتحادیه بین‌­المللی ریاضی( IMU) پیشنهاد اعلام سال جهانی ریاضیات را برای سال 2000 عنوان نمودند که مورد تأیید یونسکو قرار گرفت و در سال 1993 این مسئله رسماً اعلام گردید. در حاشیه بیست و پنجمین کنفرانس ریاضی کشور که دانشگاه صنعتی شریف برگزار گردید، مسئله فعالیت ایران در زمینه توسعه دانش ریاضی و تلاش در جهت عمومی‌سازی علم ریاضی در ایران به این مناسبت مطرح شد. تا این که سرانجام در ملاقات‌­های مسئول کمیته علمی نخستین کنفرانس آموزش ریاضی ایران با استاد احمد بیرشک مسئله تشکیل ستاد ملی سال جهانی ریاضیات مطرح که پیشنهاد استاد احمد بیرشک در این راستا، مورد تأیید وزیر آموزش و پرورش و معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری قرار گرفت.

سرانجام ستاد ملی سال جهانی ریاضیات به ریاست رئیس جمهور و با دبیری وزارت فرهنگ و آموزش عالی، طرح خانه ریاضیات را به عنوان یکی از طرح‌­های اجرایی خود به تصویب رساند.

 

نخستین خانه ریاضیات طی موافقت نامه‌­ای که بین شهرداری اصفهان و معاونت پژوهشی وزارت فرهنگ و آموزش عالی و با موافقت استاندار وقت (جانشین شورای اسلامی شهر) در این شهر تاریخی شکل گرفت. بر اساس آن تعهد و حمایت وزارت علوم این مرکز به عنوان یک انجمن علمی رسمی تأیید شد و شهرداری اصفهان تأمین مکان و هزینه­‌های جاری را تعهد نمود و سرانجام در سال 1377 با حضور وزیر فرهنگ و آموزش عالی و استاندار وقت با تلاش و پی­‌گیری هیئت موسس آن افتتاح شد و حاصل تجربیات مشترک دانشگاهیان و دبیران ریاضی در این مکان کوچک تبلور یافت. انجمن علمی آموزشی معلمان ریاضی اصفهان، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه اصفهان از حمایت­‌کنندگان اصلی و برنامه‌ریزان راه‌­اندازی این خانه بودند.

خانه در ابتدا زیر نظر ستاد سال جهانی ریاضیات و شهرداری فعالیت می‌­کرد، اما پس از تشکیل خانه‌­های ریاضیات در شهرستان‌­های دیگر، شورای خانه­‌های ریاضیات در تهران به عنوان یک نهاد علمی غیردولتی زیر نظر کمیسیون انجمن­‌های علمی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری فعالیت خود را ادامه داد. این شورا با بررسی عملکرد خانه­‌های ریاضیات مجوز تشکیل و فعالیت آن­ها را صادر می­‌نماید، که خانه ریاضیات اصفهان تاکنون به عنوان یکی از الگوهای برتر و اولیه این حرکت علمی مطرح بوده است.

 

چارت سازمانی

 

 

اسکرول به بالا