به نام خدابه منظور آمادهسازی نوجوانان و جوانان استان اصفهان برای تحقق اهداف فرهنگی آموزشی و با عنایت به لزوم ارتقاء کیفیت آموزش ریاضی و بهبود روشها و انجام پژوهشهای علمی کاربردی جهت ارتقاء دانش ریاضی و استفاده بهینه از توانمندیهای جوانان و مهیا نمودن زمینه گفتگوی فرهنگها، شهرداری اصفهان آمادگی خود را برای اجرای طرح ایجاد خانه ریاضیات به مناسبت سال جهانی ریاضیات (2000 میلادی) در اصفهان اعلام داشت. پیرو توافقنامه دبیر ستاد سال جهانی ریاضیات و شهرداری اصفهان، خانه ریاضیات به عنوان واحدی غیردولتی زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تشکیل شد.خانه ریاضیات اصفهان، نخستین خانه ریاضیات ایران و جهان است که به دنبال تشکیل ستاد ملی سال جهانی ریاضیات و با کمک شهرداری اصفهان در این شهر علمدوست و تاریخی و با همت عدهای علاقهمند به علوم ریاضی، آموزش و جوانان در سال 1377 آغاز به کار نموده است.تجربه بیش از 20 سال جلسات بعدازظهرهای دوشنبه معلمان ریاضی اصفهان و تشکیل مرکز بررسی ریاضیات دبیرستانی از سال 1358 که در آنها دیوارهای جدایی بین معلمان مقاطع مختلف تحصیلی شکسته شد و این رویداد منشاءخدمات زیادی به جامعه علمی کشور شد، گروهی از معلمان واساتید ریاضی را بر آن داشت تا یک مؤسسه غیردولتی برای ارتقاء دانش ریاضی تشکیل دهند.اگرچه ایجاد مرکز تحقیقات معلمان اصفهان به عنوان الگویی برای تشکیل پژوهشگاههای معلم در سراسر کشور، برگزاری مسابقات ریاضی که منجر به اجرای المپیاد ریاضی ایران و به دنبال آن المپیادهای دیگر علمی و حضور موفق جوانان ایرانی در عرصههای بینالمللی گردید، انجام مطالعه افت ریاضی که منجر به انتشار نشریات متعدد توصیفی در زمینه علوم ریاضی شد و بسیاری دیگر از ابزارهای توسعه دانش ریاضی را همراه داشت و نیز الگوسازی جهت تشکیل انجمن علمی آموزشی معلمان برخی از نتایج این جلسات است، ولی از همه مهمتر همفکری و همکاری مشترک معلمان و توسعه تحقیقات گروهی بین این عزیزان و برگزاری نخستین کنفرانس آموزش ریاضی در ایران را در سال 1375 به دنبال داشت. |
از سوی دیگر کمیسیون بینالمللی آموزش ریاضی(ICMI) و اتحادیه بینالمللی ریاضی( IMU) پیشنهاد اعلام سال جهانی ریاضیات را برای سال 2000 عنوان نمودند که مورد تأیید یونسکو قرار گرفت و در سال 1993 این مسئله رسماً اعلام گردید. در حاشیه بیست و پنجمین کنفرانس ریاضی کشور که دانشگاه صنعتی شریف برگزار گردید، مسئله فعالیت ایران در زمینه توسعه دانش ریاضی و تلاش در جهت عمومیسازی علم ریاضی در ایران به این مناسبت مطرح شد. تا این که سرانجام در ملاقاتهای مسئول کمیته علمی نخستین کنفرانس آموزش ریاضی ایران با استاد احمد بیرشک مسئله تشکیل ستاد ملی سال جهانی ریاضیات مطرح که پیشنهاد استاد احمد بیرشک در این راستا، مورد تأیید وزیر آموزش و پرورش و معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری قرار گرفت.سرانجام ستاد ملی سال جهانی ریاضیات به ریاست رئیس جمهور و با دبیری وزارت فرهنگ و آموزش عالی، طرح خانه ریاضیات را به عنوان یکی از طرحهای اجرایی خود به تصویب رساند.
|
نخستین خانه ریاضیات طی موافقت نامهای که بین شهرداری اصفهان و معاونت پژوهشی وزارت فرهنگ و آموزش عالی و با موافقت استاندار وقت (جانشین شورای اسلامی شهر) در این شهر تاریخی شکل گرفت. بر اساس آن تعهد و حمایت وزارت علوم این مرکز به عنوان یک انجمن علمی رسمی تأیید شد و شهرداری اصفهان تأمین مکان و هزینههای جاری را تعهد نمود و سرانجام در سال 1377 با حضور وزیر فرهنگ و آموزش عالی و استاندار وقت با تلاش و پیگیری هیئت موسس آن افتتاح شد و حاصل تجربیات مشترک دانشگاهیان و دبیران ریاضی در این مکان کوچک تبلور یافت. انجمن علمی آموزشی معلمان ریاضی اصفهان، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه اصفهان از حمایتکنندگان اصلی و برنامهریزان راهاندازی این خانه بودند.خانه در ابتدا زیر نظر ستاد سال جهانی ریاضیات و شهرداری فعالیت میکرد، اما پس از تشکیل خانههای ریاضیات در شهرستانهای دیگر، شورای خانههای ریاضیات در تهران به عنوان یک نهاد علمی غیردولتی زیر نظر کمیسیون انجمنهای علمی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری فعالیت خود را ادامه داد. این شورا با بررسی عملکرد خانههای ریاضیات مجوز تشکیل و فعالیت آنها را صادر مینماید، که خانه ریاضیات اصفهان تاکنون به عنوان یکی از الگوهای برتر و اولیه این حرکت علمی مطرح بوده است.
|
چارت سازمانی
هدف از ایجاد خانه ریاضیات، بهوجود آوردن مرکزی علمی برای شناسایی و بررسی مسائل آموزشی، ارائه الگوهای آموزش ضمنی به کودکان و دانشآموزان دوره ابتدایی با کمک بازی، آمادهسازی آموزگاران برای تدریس درست ریاضی برای درک مفاهیم به جای حفظ کردن، آموزش کار گروهی و استفاده از ریاضیات در زندگی روزمره و درک مفاهیم ریاضی با استفاده از ابزارهای آموزشی و یادگیری روشهای حل مسأله، ایجاد رقابت تیمی بین دانشآموزان و شناسایی و تقویت چهرههای با استعداد، ادامه شکستن دیوار بین معلمان و اساتید دانشگاهی، تقویت پژوهش بین معلمان، ایجاد روحیه کارآفرینی و تقویت پژوهشهای بینرشتهای است.
خانه ریاضیات اصفهان به منظور اشاعه دانش ریاضی تأسیس شد. این مجموعه بستری برای آموزشهای جانبی و ضمنی و مركز اطلاعاتی برای تاریخ ریاضیات ایرانی-اسلامی و محلی برای جوانان و نوجوانان جهت آشنایی با رشتههای مختلف ریاضی از طریق مشاهده، همفكری و استفاده از منابع متعدد اطلاعاتی است.
اهداف اصلی خانه ریاضیات عبارتند از:
عمومیسازی ریاضی و آگاه سازی جامعه از اهمیت علوم ریاضی؛
ترویج روحیه تحقیق و مطالعه صحیح در میان جوانان، نوجوانان (دانشآموزان و دانشجویان) و معلمان (ریاضی و آموزگاران)؛
ترویج فرهنگ صحیح استفاده از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات و منابع دیگر اطلاعاتی بین جوانان و معلمان؛
آموزش شیوههای انجام کارگروهی به دانشآموزان، دانشجویان و معلمان؛
ایجاد روحیه کارآفرینی در جوانان دانشجو و نابینایان؛
معرفی تاریخ درخشان ریاضیات در عصر طلایی اسلام به جهانیان برای آشنایی آنان با تمدن اسلامی – ایرانی و ایجاد روحیه خودباوری در جوانان؛
ایجاد بستر لازم برای گسترش نرمافزارهای علمی در میان جوانان؛
بررسی و تلاش در جهت حل مشکلات آموزشی و پژوهشی کشور؛
گسترش فعالیتهای بین رشتهای؛
ایجاد تسهیلات جهت ارتباطات اعضاء با مجامع علمی داخلی و خارجی (از قبیل کتابخانهها، مراکز اطلاع رسانی، مراکز پژوهشی و دانشمندان).
از طریق :
فراهم آوردن امكانات برای آموزشهای جانبی و غیر رسمی
معرفی روشهای نوین آموزشی
ایجاد پایگاه اطلاعات علمی
ایجاد بستر لازم برای انجام تحقیقات گروهی
تشخیص كاربردها و مدلسازی ریاضی
پذیرش نوآوریها
“خانه ریاضیات اصفهان به عنوان یک مرکز علمی- پژوهشی، پرنشاط و خلاق، با هدف توانمند نمودن آحاد جامعه به منظور ارتقای کیفیت زندگی شخصی و اجتماعی فعالیت مینماید.
خانه بدین منظور با گسترش آموزش ریاضی و به كارگیری علوم ریاضی و آگاهیسازی همگانی بر پایه اشاعه فرهنگ كارگروهی، تأکید بر آموزشهای ضمنی برای گروههای سنی مختلف و با استفاده از فناوریهای روزآمد به درک عمومی از اهمیت این علوم در حل مسائل اهتمام میورزد”.
مرکز علمی-پژوهشی : تمام فعالیتهای خانه، حتی آموزشها بر اساس انجام مطالعه و گفتگو و بر مبنای پژوهش طرحریزی میشوند.
پر نشاط: فعالیتهای خانه دور از دغدغههای فكری متداول در محیطهای آموزشی رسمی از جمله آزمونهای ارزشیابی و آموزشهای رسمی است. عضو خانه احساس در خانه بودن را دارد.
خلاق: همه مخاطبان نیز خانه را مأمنی برای طرح اندیشههای نو و ابتكاری خویش میدانند.
ارتقای کیفیت زندگی شخصی و اجتماعی: منظور از رشد كیفیت زندگی، فرهنگسازی در جهت انجام كار گروهی برپایه احترام به حقوق خود و دیگران و با حفظ عزت نفس برای رسیدن به موفقیت در ابعاد مختلف زندگی است. افرادی كه با خانه در ارتباط هستند،
علاوه بر اینكه در جامعه بسیار موفقتر و انسانیتر عمل میكنند، انسانهای هدفدار و بانشاطی هستند.
گسترش آموزش ریاضی: منظور علم آموزش ریاضی است.
به کارگیری: به کارگیری علوم ریاضی در زندگی روزمره، در صنعت (به طور عام) و در علوم دیگر و همچنین آموزش مدلسازی ریاضی از فعالیتهای اصلی است.
علوم ریاضی: علوم ریاضی شامل تمام شاخههای ریاضی، آمار، علوم کامپیوتر ،آموزش این علوم و سایر رشتههای وابسته است.
آگاهیسازی همگانی بر پایه اشاعه فرهنگ كارگروهی: تمام فعالیتهای خانه حتی اداره آن به صورت گروهی است.
تأکید بر آموزشهای ضمنی: آموزشهای ضمنی به فعالیتهایی اطلاق میشود كه یا توأم با بازی و سرگرمی است و یا بهطور كلی یادگیریهای غیرمستقیم است.
گروههای سنی مختلف: مخاطبین اصلی دانشآموزان، دانشجویان و معلمان هستند، ولی برنامههایی برای همه مردم و حتی نخبگان در فعالیتهای خانه وجود دارد.
حل مسائل: مسائل آموزشی و اجتماعی علاوه بر مسائل ریاضی، علوم، صنعت و برنامهریزی در خانه اهمیت دارد.
اساسنامه خانه ریاضیات اصفهان |
خانه رياضيات چيست؟خانه ریاضیات مکانی برای ترویج علوم ریاضی بین دانشآموزان، دانشجویان و شهروندان دیگر و شناساندن توانمندی جوانان، نخبگان و حتی نابینایان به جامعه، ایجاد ارتباطات بینالمللی به منظور شناسایی تاریخ تمدن ایرانی- اسلامی از یک سو و فراهم آوردن امکان مسافرت دانشمندان ایرانی غیرمقیم و ریاضیدانان دیگر به ایران، جهت بهرهگیری دانشگاهیان و معلمان از آنان و تبادل علمی و انجام تحقیقات بینالمللی برای شناسایی توانمندیها و معرفی تمدن ایرانی اسلامی در سطح جهان است.تاکنون حدود 35 خانه ریاضیات دیگر در ایران و 2 خانه ریاضیات در فرانسه و بلژیک با استفاده از الگوی بومی خانه ریاضیات تشکیل شدهاند و شبکه بینالمللی خانههای ریاضیات در سال 1394 در جریان برگزاری سیزدهمین کنگره بینالمللی آموزش ریاضی در هامبورگ آلمان شکل گرفت. خانههای ریاضیات به صورت نهادهای غیردولتی تلاش میکنند کمبودهای آموزش و پرورش و آموزش عالی کشور را با الگودهی ارائه دهند و باعث ترویج علم و توسعه علوم ریاضی همراه با آموزش زندگی برای جوانان و نوجوانان باشند.از سال 1377 گروههایی از معلمان و دانشگاهیان ایران خانههای ریاضیات را در سراسر کشور راهاندازی نمودند. هدف خانههای ریاضیات ایجاد فرصتهایی برای دانشآموزان و معلمان در مقاطع مختلف تحصیلی است که با استفاده از کار گروهی و درگیری با مسائل و ابزارهای ریاضی درک عمیقترمفاهیم ریاضیات را تجربه کنند. این ابزارها شامل تکنولوژی اطلاعات، مطالعات مستقل، درک مفاهیم ریاضیات و یادگیری تاریخ و کاربردهای علوم ریاضی، بازیهای ریاضی و مطالعه ایدههای بین رشتهای مانند ریاضیات و هنر، ریاضی و تاریخ تمدن و معماری ایرانی، ریاضیات و ژنتیک، ریاضیات و علوم اجتماعی و علوم پزشکی یا ریاضیات و مهندسی میباشد. |
ضرورت ایجاد مکانهایی مشابه خانهعلیرغم همه فعالیتهايی که در زمینه آموزش و پژوهش در دانشگاهها و نیز سازمانهاي آموزش و پرورش کشور صورت میگيرد، لزوم انجام فعاليتهای فوق برنامه و نیز انجام فعالیتهای مستقل که بتوانند در درازمدت تأثیر خود را در زمینههای فوق بگذارند، ایجاد نهادهایی همسو ولی مستقل را ایجاب نموده است. دلایل عمده این ضرورت را میتوان به صورت زیر برشمرد :
یکی از علل موفقیت خانهها، درگیری با مسایل مختلف و طرح ایدههای گوناگون از طرف اعضاء هیئت علمی دانشگاهها، دبیران و دانشجویان است. | مراحل طبیعی تشکیل یک خانه ریاضیات
|
مسائل و مشکلاتی که خانهها با آن روبرو هستند:علیرغم ذوق و شوق فراوان همکاران و نیز مسئولان محلی در مراحل اولیه طرح یک خانه ریاضیات و افتتاح و راهاندازی آن، مسائل و مشکلاتی در پیش روی برنامهریزان خانهها قرار دارد که موجب کندی فعالیت و گاهی تعطیلی موقت یا دائم این خانهها شده است، عمده این مسائل عبارتند از:1- عدم درک استقلال علمی خانه از سوی نهاد حامی راه حلهای حمایتی دیگر: 1- استفاده از مووفات 3- انجام پروژههای تحقیقاتی، آموزشی (نظیر دورههای بازآموزی) |
اعضای هيأت امناء عبارت است از :
شورای علمی اجرایی
| کمیته اداری- مالی
کمیته پژوهش
کمیته آموزش
هر يک از کميتهها و شورای علمی اجرايی حداقل ماهی يک بار تشکيل جلسه خواهند داد و در مورد تمام امور تصميمگيری مینمايند. |