نتایج هجدهمین دوره مسابقه تیمی A-lympiad
هجدهمین دوره مسابقه تیمی A-lympiad امسال با حضور 167 گروه ۳ نفره از 11 شهر ایران به صورت همزمان روز
A ليمپياد چیست؟ |
امروزه مدلسازی ریاضی به عنوان ابزاری قوی در رشتههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. به همین منظور آموزش این شاخه از ریاضیات به دانشآموزان در دستور کار بسیاری از نظامهای آموزشی قرار گرفته است. هرساله چندین مسابقه مدلسازی ریاضی در سراسر دنیا برای گروههای سنی مختلف برگزار میشود. یکی از این مسابقات Aليمپياد است که با هدف افزایش قدرت تفکر، یادگیری تکنیکهای مدلسازی ریاضی، کارگروهی، تمرین نوشتن یافتههای علمی و جمعبندی و ارائه مطالب در هلند و تعدادی دیگر از کشورها برگزار میشود. با عنایت به اهمیت زیاد فاکتورهای موردنیاز در این آزمون و عدم توجه مستقیم به اکثر این عوامل در نظام آموزشی فعلی، خانه ریاضیات اصفهان بر آن شد که از سال 1386 همه ساله این آزمون را در تعداد محدودی از مدارس کشور برگزار نماید. در ادامه تلاش شده است تا ضمن معرفی مختصر این مسابقه، محتوای مناسبی برای دانشآموزان و معلمان علاقمند ارائه شود.
Aليمپياد چیست؟
«حل مسئله» و «مدلسازی ریاضی» در محتوای درسی بسیاری از کشورها آورده شده است. تمرین این مهارتها معمولا به ندرت انجام میشود زیرا کتابهایی با مثالهای خوب از مسایل مناسب کمتر یافت میشوند و نیز معلمان برای تدریس این دروس مشکلات زیادی دارند. Aليمپياد تلاش میکند بستری برای پرورش و ارتقاء این مهارتها ایجاد نماید.
دانشآموزان در این مسابقه برای حل یک مسئله زندگی واقعی تلاش میکنند و در حقیقت مساله به کمک تکنیکهای مختلف و فرضیات خود دانشآموزان حل میشود. دانشآموزان بایستی صورت دقیق مسئله را تعبیر کنند، استراتژی مناسبی برای حل بیابند، نتایج به دست آورده را تحلیل کنند و نتایج نهایی را ارائه کنند. نتیجه نهایی این مسابقه نیز گزارشی نوشته شده است که بایستی به روشنی فرضیات، تحلیلها و جمعبندی دانشآموزان را نشان دهد.
این مسابقه در دو مرحله برگزار میشود. در مرحله مقدماتی دانشآموزان به صورت تیمهای ۳ یا ۴ نفره در یک روز مسابقه میدهند. مسابقه از ساعت ۹ صبح شروع شده و تا ۱۶ ادامه دارد. تقسیم کار، تحلیل دادههای ورودی، استراتژی مناسب برای حل و جمعبندی یافتهها دارای اهمیت زیادی در این مسابقه است. برگههای تیمها تصحیح شده تعدادی از برگه های برتر ترجمه شده و برای انتخاب شدن در دور نهایی به کمبته مرکزی در هلند ارسال میشود. مسایل دور نهایی نیز شبیه دور مقدماتی است اما مشکلتر و طولانیتر است. این مرحله از آزمون در هلند برگزار شده و دانشآموزان از ساعت ۱۱ روز جمعه تا ساعت ۱۳ روز شنبه ادامه دارد. بخشی از نمره تیمها در این بخش مربوط به ارائه شفاهی آنها است.
دانشآموزان شرکتکننده ۱۵ تا ۱۷ سال سن دارند.
چرا Aليمپياد؟
علت انتخاب آزمون Aليمپياد به صورت کامل طی مقالهای با عنوان «افراد موفق در دنیای مدرن و سیستمهای آموزشی» قابل دسترسی است. در ادامه به خلاصهای از مطالب این مقاله اشاره میشود :
مقدمه :
تغییرات و تحولات سریع در عوامل زیست محیطی و همچنین رشد برقآسای فنآوریهای نوین نظیر فنآوری اطلاعات و ارتباطات در کلیه شئونات زندگی آحاد بشر اثرگذاربوده است. این تحولات در کنار پدیدههایی همچون جهانی شدن، باعث گردیده که افرادی که به واسطه قابلیتها و مهارتهایشان در سالهای قبل انسانهای موفقی بودهاند، با همان مهارتها و استعدادها لزوماً در جهان پیشرو افراد موفقی نباشند. جوامع دنیای نوین برای رشد و تعالی خود نیازمند افرادی با مهارتهای متفاوتی هستند. آقای فرد دیوید به نقل از پروفسور هندرسون در کتاب «مدیریت استراتژیک» خود میگوید:
((سرعت سرسامآور تغییرات در جهان باعث شده است دنیایی بسیار پیچیده شکل یابد که روشهای متداول و سنتی در اداره سازمانها (و به تبع آن جوامع) نمیتواند آنها را رشد دهد و حتی بقاء آنها را تضمین کند. آنها برای موفقیت در فعالیتهایشان احتیاج به افرادی پویا، خلاق، تحلیلگر و مجهز به فناوری اطلاعات و نحوه استفاده از آن دارند.))
فاکتورهای موفقیت IQ وEQ
IQ یا ضریب هوشی، عددی است که میزان اندازهگیری قدرت ادراک و استدلال منطقی از روی دانش قبلی و توان فراگیری افراد را مشخص میکند. EQ یا ضریب هوش احساسی، میزان توانایی ترکیب احساسات در استفاده از معلومات را اندازهگیری میکند. هوش احساسی خصوصیاتی از قبیل درک شهودی، خلاقیت، تغییرپذیری و انعطاف، روابط عمومی، شخصیت و اعتبار… است. تقریبا میتوان گفت IQ تماما ذاتی است اما در مورد EQ دقیقا وارونه است؛ یعنی بیشتر اکتسابی است و با آموزش مناسب، EQ رشد میکند. جالب است بدانید 20 درصد از فاکتورهای موفقیت افراد وابسته به IQ و 80 درصد آنها وابسته به EQ است. پس 80 درصد عامل موفقیت افراد یک جامعه اکتسابی است و با آموزشهای صحیح محقق میشود. وضعیت ما در خصوص EQ که در رابطه مستقیم با آموزش است چگونه است؟
فاکتورهای موفقیت در دنیای نوین – یونسکو :
در یکی از سخنرانیهای کنفرانس 17-امین مطالعه کمیسیون بینالمللی آموزش ریاضی (ICMI) نماینده یونسکو سندی از خصوصیات افراد موفق در جهان پیش رو ارایه نمود. خلاصهای از این خصوصیات به شرح زیر است:
آموزش در مدرسههای ما
همانگونه که مشاهده شد، اکثریت قریب به اتفاق فاکتورهای موفقیت ذکر شده در رابطه با EQی افراد بوده و با آموزش صحیح قابل رشد است. با کمی تعمق و بررسی تکتک فاکتورهای موفقیت که ذکر شد میتوان این تحلیل را داشت که شرایط و شیوههای آموزشی در کشور، کدامیک از این فاکتورها را و به چه میزان رشد میدهد.
آموزشهای کلیشهای که در آن محتوا و زمانبندی اجرا کاملا از قبل مشخص است باعث میشود فاکتورهای مطالعه پویا و فعال، مدیریت زمان و فعالیتها، ذهن تحلیلگر، خلاقیت و اعتماد به نفس در رویارویی با مسایل جدید کمتر رشد یابد. فراگیری و فعالیتهای انفرادی و مسابقهای -مثل کنکور- باعث عدم رشد در مهارتهای کار گروهی و روحیه به هم کمک کردن و انساندوستانه میشود. شرایط جدید فرزندسالاری بچهها در خانوادههایشان نیز به این امر دامن میزند.
سیاستگذاریهای جدید در مدارس مدرن
به صورت خلاصه این استراتژیها به شکل زیر تعریف شدهاند :
Self Accessed : بدین معنا که هر دانشآموز همراه با گروهش برای موضوع درس خود منابع مختلفی از قبیل کتابها، مجلات، CDها، اینترنت و غیره در اختیار دارد و به اختیار خودشان این منابع را انتخاب میکنند.
Self Pace : بدین معنا که دانش آموز مطالب درسی را همنوا و همگام با سرعت پیشرفت خودش فرا میگیرد و کمتر درگیر محیطهای رقابتی که دانشآموزی عقبتر از دانشآموز دیگری قرار میگیرد میشود و درگیر مواد درسی و آموزشی که خارج از توان و استعدادش است نمیشود.
Self Directed : دانش آموزان مجاز هستند در گروهشان در مباحثی که بیشتر علاقهمند هستند بیشتر درگیر شوند و آنجایی که علاقه کمتری دارند، کمتر عمیق شوند و از درگیر شدن دانشآموز در یک سیستم منجمد و کلیشهای یکسان حذر میشود.
چنین سیستمی به شرط برنامهریزی و اجرای موفق، مهارتهای مطالعه موثر و پویا، مدیریت بر زمان و فعالیت و روحیه همکاری و کار تیمی را رشد میدهد، ضمن اینکه امکان رشد دانشآموزان با قابلیتها و استعدادهای متفاوت در شاخههای مختلف را میدهد و آنها را کشف میکند.
نگاهی به آموزشهای ریاضی در مقطع دبیرستان
پیترتیلور رییس بنیاد ریاضیات استرالیاست که مدت ۱۵ سال متصدی برگزاری المپیادهای ریاضی در جهان بوده است. ایشان در خصوص آموزشهای ریاضی در مقطع دبیرستان میگوید:
“…Often we overlook the fact what we are teaching students is ‘how to think’ … It is time to address this issue various aspects of enriching mathematics education to graduate students who are well equipped to encounter real issues.”
«گاهی اوقات ما (برنامهریزان و مجریان آموزش) فراموش میکنیم که هدف از آموزشها (ی مفهومی شبیه ریاضی) در مدرسه افزایش مهارت ((چگونه فکر کردن)) است. ما باید برای تقویت سیستم آموزش ریاضی، رویکردهای مختلفی را اعمال کنیم تا بتوانیم افرادی را از این مقطع فارغالتحصیل کنیم که توانایی کافی برای رویارویی با مسایل واقعی زندگی را داشته باشند.»
کسی که مهارت فکر کردن و ذهن تحلیلگر نداشته باشد توان رویارویی با مسایل زندگی را، نه شخصی و نه اجتماعی، ندارد. پروفسور تیلور معتقد است مباحثی از ریاضیات که ذهن دانش آموز را به چالش وامی دارد، نظیر فرآیندهای پایانپذیر و پایانناپذیر، تغییرناپذیری، زوجیت، رنگآمیزی…. باید در سیستم درسی لحاظ شود و بعضا جایگزین مباحث محض و مجرد شود. درگیر شدن با حل مسایلی نظیر آزمونهای ترنمنت شهرها و المپیاد(نه Aلمپیاد) است.
ویژگیهای Aليمپياد
این آزمون در بیش از ۹۰ مدرسه در هلند و حدود ۱۷ کشور در دنیا با محوریت موسسه فرودنتال، زیرمجموعه دانشگاه اترخت هلند در حال برگزاری است و در پی پیمان همکاری این موسسه با خانه ریاضیات اصفهان، این آزمون از سال ۱۳۸۶ در مدارس ایران نیز برگزار میگردد. این آزمون ویژگیهای خاصی دارد که ابتدا به تعدادی از این ویژگیها اشاره میکنیم :
بگذارید تحلیلی از خصوصیات این آزمون و مقایسه آن با آزمونهای قدیمیتر شبیه المپیاد یا تورنمنت شهرها و بررسی خصوصیات آنها با فاکتورهای موفقیت افراد در دنیای نوین که قبلا ذکر شد، داشته باشیم.
بدین ترتیب خانه ریاضیات اصفهان معتقد است این آزمون با تقویت پارامترهای موثر در موفقیت دانشآموزان در دنیای مدرن، میتواند کمک بیشتری به ارتقاء سطح فهم و تحلیل دانشآموزان داشته باشد.
قوانین مسابقه اصلی
سوالات دور مقدماتی توسط کمیته مرکزی در هلند طراحی شده و برای کشورهای مختلف فرستاده میشود. تیمها به صورت گروههای سه یا چهار نفری از دانشآموزان سالهای انتهایی دبیرستان بوده و بایستی در مدت محدود مشخص شده، گزارش خود را که حاوی ارائه راهحل آنها است تحویل دهند. در هلند هر مدرسه میتواند با یک یا چند تیم در مسابقه شرکت نماید و یک معلم از آن مدرسه بایستی مسئول برگزاری دور مقدماتی در آن مدرسه و انتخاب کاندیداهای برتر شود. در کشورهای دیگر، یک نفر نماینده برگزاری مسابقه در آن کشور میشود. دور مقدماتی در جمعهای در ماه نوامبر برگزار میشود. مدت امتحان از ۸ تا ۱۵ بوده و استفاده از کتاب، رایانه یا ماشین حساب در مدت نوشتن گزارش آزاد است.
تصمیمگیری در مورد تیم نهایی اعزامشونده به مرحله بعدی بر عهده نماینده برگزاری در آن کشور است.
برای دور نهایی ۱ یا دو تیم از هر کشور -به جز هلند- انتخاب میشوند و همه هزینهها بر عهده کشور شرکتکننده است.
در دور نهایی نیز همه تیمها بر روی مسئله مشترک، اما به زبان بومی خود کار خواهند کرد.
در دور نهایی نیز ترکیب تیمها باید همان ترکیب دور مقدماتی باشد و موقع امتحان در ماه مارس بوده و مدت امتحان از ۱۱ جمعه تا ۱۴ شنبه خواهد بود. نتایج کشورهایی با زبانهایی غیر از انگلیسی یا هلندی باید به سرعت ترجمه شوند.
اهدای جوایز دورنهایی در انتهای آوریل خواهد بود.
در مورد مسایلی که ذکر نشده است، کمیته برگزاری در هر کشور حق تصمیمگیری را برای خود محفوظ میداند.
توجه : قوانین فوق مربوط به مسابقه اصلی بوده و خانه ریاضیات اصفهان –ضمن تلاش برای رعایت همه آنها- حق تغییر در آنها را برای خود محفوظ میداند.
در مرحله مقدماتی سوالات توسط کمیته مرکزی در هلند طراحی شده و برای نماینده ایران (مدیر برگزاری مسابقه که از طرف خانه ریاضیات اصفهان معرفی میشود) فرستاده میشود. تیم اجرایی در ایران به سرپرستی خانه ریاضیات اصفهان مسوولیتهای زیر را خواهد داشت:
معمولا برای مرحله نهایی در صورت به حد نصاب رسیدن امتیازها، یک یا دو تیم برتر از کشور جهت اعزام و شرکت در مرحله نهایی مسابقه در هلند انتخاب میشوند و حداقل نیمی از هزینههای سفر برعهده خانواده دانش آموزان اعزامی خواهد بود.
ترکیب تیم یا تیمهای اعزامی لزوما باید همان ترکیب مرحله مقدماتی باشد.
تاریخ برگزاری مرحله نهایی این مسابقه در جمعه ای از ماه مارس بوده و زمان مسابقه از ساعت ۱۱ جمعه تا ۱۴ شنبه خواهد بود. نتایج کشورهای با زبانهایی غیر از انگلیسی یا هلندی باید به سرعت ترجمه شوند. دانش آموزان در این مرحله ضمن درگیر شدن در یک مسابقه معتبر و مفید بین المللی، متناسب با امتیاز اخذ شده جوایز ارزشمندی از آن موسسه کسب خواهند نمود. اهدای جوایز مرحله نهایی در انتهای آوریل خواهد بود.
سال | مرحله اول | مرحله دوم |
---|---|---|
۱۳۶۸ | سال ۱۹۹۰-۱۹۸۹ | سال ۱۹۹۰-۱۹۸۹ |
۱۳۶۹ | سال ۱۹۹۱-۱۹۹۰ | سال ۱۹۹۱-۱۹۹۰ |
۱۳۷۰ | سال ۱۹۹۲-۱۹۹۱ | سال ۱۹۹۲-۱۹۹۱ |
۱۳۷۱ | سال ۱۹۹۳-۱۹۹۲ | سال ۱۹۹۳-۱۹۹۲ |
۱۳۷۲ | سال ۱۹۹۴-۱۹۹۳ | سال ۱۹۹۴-۱۹۹۳ |
۱۳۷۳ | سال ۱۹۹۵-۱۹۹۴ | سال ۱۹۹۵-۱۹۹۴ |
۱۳۷۴ | سال ۱۹۹۶-۱۹۹۵ | سال ۱۹۹۶-۱۹۹۵ |
۱۳۷۵ | سال ۱۹۹۷-۱۹۹۶ | سال ۱۹۹۷-۱۹۹۶ |
۱۳۷۶ | سال ۱۹۹۸-۱۹۹۷ | سال ۱۹۹۸-۱۹۹۷ |
۱۳۷۷ | سال ۱۹۹۹-۱۹۹۸ | سال ۱۹۹۹-۱۹۹۸ |
۱۳۷۸ | سال ۲۰۰۰-۱۹۹۹ | سال ۲۰۰۰-۱۹۹۹ |
۱۳۷۹ | سال۲۰۰۱-۲۰۰۰ | سال ۲۰۰۱-۲۰۰۰ |
۱۳۸۰ | سال۲۰۰۲-۲۰۰۱ | سال ۲۰۰۲-۲۰۰۱ |
۱۳۸۱ | سال۲۰۰۳-۲۰۰۲ | سال ۲۰۰۳-۲۰۰۲ |
۱۳۸۲ | سال ۲۰۰۴-۲۰۰۳ | سال ۲۰۰۴-۲۰۰۳ |
۱۳۸۳ | سال۲۰۰۵-۲۰۰۴ | سال ۲۰۰۵-۲۰۰۴ |
۱۳۸۴ | سال۲۰۰۶-۲۰۰۵ | سال ۲۰۰۶-۲۰۰۵ |
۱۳۸۵ | سال ۲۰۰۷-۲۰۰۶ | سال ۲۰۰۷-۲۰۰۶ |
۱۳۸۶ | سال ۲۰۰۸-۲۰۰۷ | سال ۲۰۰۸-۲۰۰۷ |
۱۳۸۷ | سال ۲۰۰۹-۲۰۰۸ | سال ۲۰۰۹-۲۰۰۸ |
۱۳۸۸ | سال ۲۰۱۰-۲۰۰۹ | سال ۲۰۱۰-۲۰۰۹ |
۱۳۸۹ | سال ۲۰۱۱-۲۰۱۰ | سال ۲۰۱۱-۲۰۱۰ |
۱۳۹۰ | سال ۲۰۱۲-۲۰۱۱ | سال۲۰۱۲-۲۰۱۱ |
۱۳۹۱ | سال ۲۰۱۳-۲۰۱۲ | سال ۲۰۱۳-۲۰۱۲ |
۱۳۹۲ | سال ۲۰۱۴-۲۰۱۳ | سال ۲۰۱۴-۲۰۱۳ |
۱۳۹۳ | سال ۲۰۱۵-۲۰۱۴ | سال ۲۰۱۵-۲۰۱۴ |
۱۳۹۴ | سال ۲۰۱۶-۲۰۱۵ | سال ۲۰۱۶-۲۰۱۵ |
۱۳۹۵ | سال ۲۰۱۷-۲۰۱۶ | سال ۲۰۱۷-۲۰۱۶ |
۱۳۹۶ | سال ۲۰۱۸-۲۰۱۷ | سال ۲۰۱۸-۲۰۱۷ |
1397 | سال ۲۰۱9-۲۰۱8 | سال ۲۰۱9-۲۰۱8 |
1398 | سال ۲۰20-۲۰۱9 | سال ۲۰20-۲۰۱9 |
1399 | سال ۲۰21-۲۰20 | سال ۲۰21-۲۰20 |
1400 | سال ۲۰22-۲۰21 | سال ۲۰22-۲۰21 |
1401 | سال ۲۰23-۲۰22 | سال ۲۰23-۲۰22 |
1402 | سال ۲۰24-۲۰23 | سال ۲۰24-۲۰23 |
هجدهمین دوره مسابقه تیمی A-lympiad امسال با حضور 167 گروه ۳ نفره از 11 شهر ایران به صورت همزمان روز
دانشآموزان عزیز؛ همانطور که مطلع هستید مسابقه ایلیمپیاد سال 1403 در روز جمعه 2 آذر ساعت 8:30 تا ۱۶ به
خانه ریاضیات اصفهان با همکاری موسسه فرودنتال و دانشگاه اوترخت برگزار میکند: ویژه دانش آموزان: پایه نهم، دهم و یازدهم
روز پنجشنبه 29 شهریور 1403 طی مراسمی با حضور آقای دکتر امید نقشینه ارجمند، استاد ریاضی دانشگاه امیرکبیر و معاون
هفدهمین دوره مسابقه تیمی A-lympiad امسال با حضور 127 گروه ۳ نفره از 7 شهر ایران به صورت همزمان روز
دانشآموزان عزیز؛ همانطور که مطلع هستید مسابقه ایلیمپیاد سال 1402 در روز جمعه 10 آذر ساعت 8:30 تا ۱۶ به
خانه ریاضیات اصفهان با همکاری موسسه فرودنتال و دانشگاه اوترخت برگزار میکند: ویژه دانشآموزان: پایه نهم، دهم و یازدهم تاریخ
پنجشنبه 19 مرداد جمعه 20 مرداد دانشآموزان عزیز در این دو روز به بررسی سوال مرحله دوم ایلیمپیاد میپردازیم، بنابراین
مرحله دوم شانزدهمین دوره مسابقه تیمی A-lympiad، با توجه به اینکه امکان اعزام تیمهای برتر به هلند وجود نداشت، در